Glöm inte vaccinera dig mot TBE inför fästingsäsongen

Sommaren är snart här och fästingsäsongen närmar sig med stormsteg, och det innebär för alla oss friluftsmänniskor att förbereda sig på rätt sätt för att undvika fästingburna sjukdomar.

För att skydda sig och känna sig säker ute i naturen är det bästa skyddet vaccination mot TBE(Tick Borne Encephalitis). I inlägget nedan får du lära dig mer om TBE och varför det är viktigt att vaccinera sig inför fästingsäsongen.

Vad är TBE (Tick Borne Encephalitis)?

TBE, eller det fullständiga namnet Tick Borne Encephalitis, är en fästingburen virussjukdom som överförs till människor genom fästingbett. Detta virus kan orsaka allvarliga neurologiska komplikationer, inklusive inflammation i hjärnan (encefalit). TBE är vanligt förekommande ute i naturen som skogs- och gräsmarker, särskilt under de varma månaderna när fästingarna är i full gång och aktiva.

När börjar fästingsäsongen?

Fästingsäsongen varierar beroende på var du befinner dig geografiskt i världen och klimatet där du befinner dig. Vanligtvis börjar fästingsäsongen när det börjar bli lite varmare och temperaturen stiger över 5 grader Celsius, som brukar vanligtvis från vår till höst. Det är då som fästingarna är som mest aktiva och risken för fästingburna sjukdomar, inklusive TBE, är högre.

Hur kan du vaccinerar dig mot TBE?

För oss friluftsmänniskor är det viktigt att vaccinera sig mot TBE som är ett av de bästa sätten att skydda sig mot TBE. Vaccinationen består vanligtvis av en serie av tre doser som ges under en period av flera månader. Det är viktigt att påbörja vaccineringen i god tid innan fästingsäsongen börjar för att ge kroppen tillräcklig tid att utveckla immunitet mot viruset.

Att tänka på när man är ute i naturen

Förutom att vaccinera sig mot TBE finns det flera andra saker man kan tänka på och bör gära när man är ute på tur i naturen under fästingsäsongen. Här är några tips!

  1. Bär långärmade kläder och byxor för att minska risken för fästingbett.
  2. Använd insektsmedel som innehåller DEET vilket bidra till att avskräcka fästingar.
  3. Efter att varit ute i naturen så är det viktigt att noggrant undersöka kroppen för fästingar och ta bort dem så snart som möjligt med hjälp av en pincett.
  4. Var medveten om de symtom som du kan få av TBE, såsom feber, huvudvärk och trötthet. Om det är så att du upplever någon av dessa symtom efter ett fästingbett är det viktigt att söka medicinsk vård omedelbart.

Sammanfattat bör du vara väl förberedd och göra det du kan för att skydda dig när man är ute i naturen för att minimera risken mot att få fästingburna sjukdomar som TBE. Om du vaccinera dig mot TBE och följer dessa riktlinjer kan du njuta av naturen på ett säkrare sätt under fästingsäsongen!